JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Clinical Diagnostics Old >> Nieuws >> Volksgezondheid Welzijn en Sport

Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport heeft een overeenkomst gesloten met laboratoriumnetwerk Eurofins voor het leveren van extra testcapaciteit en diagnostiek voor de GGD'en in Nederland

Sidebar Image

Per direct levert Eurofins extra testcapaciteit en diagnostiek voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarover is deze week een contract gesloten. Als internationaal opererend laboratoriumnetwerk kan Eurofins snel opschalen en grote aantallen coronatests verwerken. Om de verspreiding van het coronavirus onder controle te krijgen is het essentieel om snel te testen. Eurofins is in staat om snel kwalitatief hoogstaande testcapaciteit in grote volumes en diagnostiek aan te bieden.

Opschaling laboratorium Rijswijk

Eurofins levert vanaf begin deze week al testen. Op dit moment worden de testen geanalyseerd in het Eurofins laboratorium in Duitsland.  De geboden capaciteit loopt stapsgewijs op. Uiteindelijk zal het ministerie, indien nodig, 44.000 testen per dag kunnen afnemen. Op verzoek van het ministerie wordt het laboratorium in Rijswijk verder opgeschaald met als doel de volledige diagnostiek in Nederland te kunnen doen. Begin oktober zullen dat er 9.000 zijn. De uitbreiding van testcapaciteit is onderdeel van de aanpak, om aan de verwachte testbehoefte van dit najaar te kunnen voldoen.  

Eurofins is specialist op het gebied van onder meer klinische en moleculaire diagnostiek. Daarnaast beheerst het laboratoriumnetwerk de supply chain en complexe logistieke processen. De testen die worden uitgevoerd door moleculair analisten en gevalideerd door microbiologen, zullen op de diverse locaties door het hele land verspreid worden afgenomen. De monsters van de GGD-verzamelpunten worden samengebracht in Barneveld, waar ze worden verpakt voor verzending naar het laboratorium in Duitsland.

Samenwerking GGD’en

Eurofins werkt samen met het RIVM en GGD GHOR. Vanaf het begin van de pandemie heeft Eurofins de GGD ondersteund met het opzetten van ‘test drive-ins’ en bij de uitvoering van de diagnostiek als pandemielaboratorium.

Ambitieuze en effectieve aanpak

Testen en traceren is een belangrijke pijler in deze fase van maximale controle op de verspreiding van het coronavirus. Door iedereen met klachten te testen en door bron- en contactonderzoek te doen als iemand besmet blijkt, kunnen we opvlammingen van het coronavirus zoveel mogelijk voorkomen en snel de kop in drukken. Met intensief testen zitten we het virus zo dicht mogelijk op de hielen, en met intensief bron- en contactonderzoek doorbreken we de keten van besmettingen. Een ambitieuze en effectieve aanpak op testen en traceren is daarmee van essentieel belang om in deze fase zoveel als mogelijk en verantwoord het maatschappelijk verkeer door te laten gaan.

Klik hier voor het nieuwsbericht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Perscoördinator: Inge Gillissen, inge@crewcommunicatie.nl, +31 6 24298889
Vragen over de diensten van Eurofins Clinical Diagnostics Benelux: info@nmdl-lcpl.nl of 088 235 02 00.