Services >> Specialistisch onderzoek >> Estrogene stoffen

Onderzoek naar estrogene stoffen

Sidebar Image

Bepaalde chemische verbindingen die in het (aquatisch) milieu voorkomen, beïnvloeden de hormoonsystemen van organismen. Deze groep wordt ook wel hormoonverstorende of estrogene stoffen genoemd. Het betreft een groep van stoffen met uiteenlopende chemische eigenschappen. Natuurlijke hormonen worden uitgescheiden door de mens en dier. Ook synthetische hormonen die in bijvoorbeeld geneesmiddelen worden toegepast komen in het milieu terecht. Verder zijn er hormoonverstorende stoffen zoals Bisfenol A, Alkylfenolen, bepaalde ftaltaten en gebromeerde brandvertragers.

Interventie van hormonen in het reproductiesysteem van organismen kan leiden tot verstoring in ontwikkeling, gedrag en reproductie. Vooral bij slakken, vissen en kikkers is dit waargenomen, wat uiteindelijk in extreme gevallen kan leiden tot onvruchtbaarheid of beperkte reproductie van een populatie.

De Europese Unie is zich bewust van de ernst van estrogene stoffen in het aquatisch milieu. Daarom zijn nationale en internationale monitoringsprogramma’s opgezet om die op te sporen. Momenteel is ‘endocriene verstoring’ één van de selectiecriteria van OSPAR op de lijst van gevaarlijke stoffen.

Meer informatie over onze specialties vindt u op onze download pagina. Voor vragen kunt u contact opnemen met uw contactpersoon of info-env@eurofins.nl. Onze experts helpen u graag verder.