Services >> Specialistisch onderzoek >> Röntgencontrastmiddelen

Onderzoek naar röntgencontrastmiddelen

Sidebar Image

Op een röntgenfoto zijn natuurlijke contrasten zichtbaar: bot onderscheidt zich van spieren. Röntgencontrastvloeistof wordt toegepast om ook de weke delen zoals darmen, nieren en bloedvaten zichtbaar te maken op een röntgenfoto. Er zijn verschillende soorten contrastmiddelen, zoals bariumsuspensie, in water oplosbare jodiumhoudende contrastvloeistoffen, olieachtige jodium houdende contrastvloeistoffen, contrastvloeistof voor MR onderzoek en contrastvloeistof voor echografie.

Röntgencontrastmiddelen worden via urine en feces uitgescheiden. Ziekenhuizen leveren een belangrijke bijdrage aan de hoeveelheid in het stedelijk afvalwater. Evenals geneesmiddelen worden deze stoffen niet altijd volledig verwijderd in de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI), omdat het gaat om stoffen die makkelijk in water oplossen, maar moeilijk biologische afbreekbaar zijn. Een belangrijk deel komt na gebruik via een RWZI terecht in het oppervlaktewater.

Meer informatie over onze specialties vindt u op onze download pagina. Voor vragen kunt u contact opnemen met uw contactpersoon of info-env@eurofins.nl. Onze experts helpen u graag verder.