JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Services >> Specialistisch onderzoek >> PFAS

Onderzoek naar PFAS

Sidebar Image

Perfluoralkylstoffen, of PFAS, zijn veelgebruikte chemicaliën die water-, vet- en vuilafstotende eigenschappen hebben. Ze worden toegepast in zowel de industriële producten, zoals blusschuim en verf, als in consumentenproducten zoals anti-aanbakpakken (teflon), waterafstotende kleding, voedselverpakkingen en cosmetica.

 

In het milieu

Tijdens de productie, het gebruik en de verwerking van PFAS-houdende producten komen deze stoffen in het milieu terecht. Omdat PFAS persistent zijn, blijven ze lang in het milieu aanwezig. Vervolgens belanden ze in onze voeding, drinkwater en de lucht die we inademen. Eenmaal in ons lichaam hopen PFAS zich snel op en kunnen ze het immuunsysteem verstoren. Ook kanker, vruchtbaarheidsproblemen en andere gezondheidscomplicaties kunnen veroorzaakt worden door PFAS. Daardoor worden PFAS door de overheid beschouwd als zeer zorgwekkende stoffen (zzs).

 

Wet- en regelgeving

Vanwege de ernst van het PFAS-probleem is de wetgeving voor deze stoffen voortdurend aan verandering onderhevig.

  • In 2008 werd het gebruik van PFOS in veel toepassingen verboden.
  • In 2019 werd een tijdelijk handelingskader ingevoerd met normen voor het hergebruik van grond.
  • In 2020 werd PFOA verboden in consumentenproducten, en in 2022 werden PFAS in voedselverpakkingen verboden.
  • In 2023 heeft Nederland, samen met vier andere landen, zelfs voorgesteld om een totaalverbod op alle PFAS op Europees niveau in te voeren, dat mogelijk in 2025 van kracht wordt.

Eurofins volgt nauwlettend de ontwikkelingen in de regelgeving en draagt bij aan het overleg via verschillende fora.

 

Ruime ervaring met PFAS

In Nederland analyseert Eurofins al meer dan 10 jaar PFAS in water en bodem. In 2011 begonnen we met analyses in oppervlaktewater voor regionale overheden. In 2019 zorgde een wetswijziging voor een grotere vraag naar monitoring van PFAS in de bodem in Nederland.

 

Als reactie daarop verviervoudigde Eurofins haar capaciteit voor PFAS-testen in slechts een aantal maanden. Eurofins heeft al tienduizenden bodemmonsters in Nederland getest voor saneringsprojecten, bodemonderzoeken en de opstelling van bodemkwaliteitskaarten. Daarnaast ondersteunt Eurofins via haar multidisciplinaire netwerk van laboratoria bedrijven die PFAS in hun producten, productieprocessen en werknemers willen onderzoeken.

 

Aanbod Eurofins

Eurofins analyseert PFAS en GenX-verbindingen met behulp van LC-MS/MS technieken. Naast het pakket uit het tijdelijk handelingskader kan Eurofins een breder pakket van PFAS-verbindingen analyseren. Wij voeren analyses uit in oppervlaktewater, grondwater, drinkwater, afvalwater, zwemwater, grond en slib met zeer lage rapportagegrenzen.

 

Voor specifieke projecten kunnen wij u ook ondersteunen met geavanceerde analyses zoals de total oxidisable precursor (TOP) analyse voor het aantonen van precursoren en de total organic fluorine (TOF) analyse voor het inschatten van de verborgen massa PFAS, alsook bij het analyseren van producten en menselijk bloed.

 

 

Download hier het productinformatieblad over PFAS. Voor vragen kunt u contact opnemen met uw contactpersoon of info-env@eurofins.nl. Onze experts helpen u graag verder.

 

Wij beschikken over de erkenningen en accreditaties die vereist zijn om deze analyses uit te voeren. Onze erkenningen, accreditaties en meer informatie over onze analysemogelijkheden vindt u op onze download pagina.